Trimmaajasta

Trimmaajasta


Monien lasten tavoin olin minäkin lapsena ihastunut koiriin. Lyhyen ajan perheessämme ehti olla kaksi koiraa, valkoinen monirotuinen Ressu ja ruskea monirotuinen Tessu, mutta muita koiria ei lapsuudenkodissani ollut. Nykyinen koirani, musta monirotuinen Amanda Doris, lempinimeltään Amppu, tuli luokseni kodinvaihtajana sisareltani perheessä ilmenneen allergian vuoksi. Amanda on opettanut minulle paljon: luottamusta, uskollisuutta, ystävyyttä, hellyyttä ja ennen kaikkea pehmentänyt suhdettani kaikkiin eläimiin.

Pitkään toimistotöitä tehneenä pohdin, että voisinko elämässäni tehdä vielä jotain luovaa käsilläni. Vanha rakkaus koiriin nosti päätään, ja hakeuduin opiskelemaan koirien trimmaamista Helsingin Taitotaloon (ent. Amiedu), josta valmistuin keväällä 2020. Halusin perustaa oman trimmaamon, ja ajatuksesta syntyi PARTURRI – Malmin koiratrimmaamo.

PARTURRIN arvoja ovat koirakeskeisyys ja asiakasystävällisyys. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä? Kun asiakaskoira tulee PARTURRIIN, koiranomistaja saa päästää koiran vapaaksi nuuskimaan nurkat kaikessa rauhassa. Koska koirille hajuaisti on tärkein aisti, uskon, että koiraa rauhoittaa uusi tilanne sen saadessa nuuskimalla selvittää missä se on ja ketä siellä on ollut ennen sitä. Kun koira on saanut nuuskimistarpeensa tyydytettyä, voidaan tehdä tuttavuutta trimmaajan kanssa. Käytän tutustumisessa viljattomia namipaloja hyvän suhteen luomiseksi, ja kun olemme tutustuneet, saa omistaja itse nostaa koiran trimmauspöydälle, jossa nuuskuttelu ja namitus jatkuvat. Koska jokaisessa koirassa asuu pieni susi, joka saattaa saada mieleensä hypätä pöydältä alas, käytän sen turvallisuuden takaamiseksi trimmaussilmukkaa. Itse trimmissä, pesussa ja föönaamisessa omistaja saa olla paikalla koiransa tukena, mikäli niin haluaa. Pelokkaan tai äksyn koiran kannalta omistajan tuki voi olla korvaamaton. Omistaja voi myös jäädä odottamaan koiransa trimmausta odotustilaan, jossa voi lueskella koira-alan esitteitä ja kirjallisuutta.

Mottoni on:”Kotikoirien turkinhoitoa rakkaudella”, mikä tarkoittaa sitä, että teen työtäni suurella sydämellä jokaisen koiran yksilölliset tarpeet huomioiden. Kohtelen jokaista koiraa kuin omaani eli teen toimenpiteet rakkaudella välttäen epämiellyttävien kokemusten syntymistä. Trimmaustilanteessa vältän toimenpiteiden tekemistä väkisin ja käytän sanaa ”EI” hyvin säästeliäästi. Koira saa pöydällä pyöriä suhteellisen vapaasti, enkä pakota sitä istumaan tai seisomaan paikoillaan, jos se ei tapahdu luontevasti. Uskon, että koiran kanssa on mahdollista tehdä yhteistyötä antamalla sille tilaa ja tunteen, ettei se joudu olemaan täysin trimmaajan armoilla. Totuuden nimissä tällainen toimintatapa johtaa siihen, että trimmiin kuluva aika voi olla tavallista pidempi ainakin ensimmäisinä kertoina. Kun trimmi sujuu kerta kerralta paremmin ja helpommin, tunnen suurta mielihyvää siitä, että olen voittanut ns. hankalan koiran luottamuksen. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun koira trimmin jälkeen palaa luokse häntä heiluen, ja saapuu iloisena ja luottavaisena PARTURRIIN seuraavallakin kerralla.

Toivotan kaikki ihanat turrit ja heidän omistajansa lämpimästi tervetulleiksi PARTURRIIN joustavasti sopimuksen mukaan myös iltaisin ja viikonloppuisin!

Johanna Uski

Jälkikirjoitus: Parturrin oma turri, Amanda Doris lähti enkeleiden matkaan 16-vuotiaana kotonaan äitiensä läsnäollessa 2.7.2021. Hyvää matkaa, rakas! <3

.